2016. április 25., hétfő

Isaszeg falumúzeum

Az isaszegi Helytörténeti Gyűjtemény 1967-ben nyílt meg először, de a múzeumalapítás gondolata, a falu régészeti, történeti és néprajzi emlékei összegyűjtésének vágya az 1880-as évekre nyúlik vissza.Szathmáry Zoltán, múzeumvezető erőt nem kímélve tevékenykedett, idős korát meghazudtoló fi
Az új múzeum tervrajzát Simon József isaszegi építész társadalmi munkában készítette el. Az építkezést a község lelkes lakói, a Múzeumbaráti Kör tagjai, a Honismereti Szakkör tagjai, szervezetek végezték. Meleg emberi összefogással és akarással kétévi munka után felépült, s az új Falumúzeum 1982. október 2-án ünnepélyesen megnyitotta kapuit.

"Megszentelt ház ez, a kultúra háza hol elődeink élete, nemes harcaink emlékei találhatók". Ezzel megvalósult Szathmáry Zoltán életműve.

A Múzeumbarátok Köre tagjai az építkezésnél kifejtett munkájukért a Pest Megyei Tanács Közművelődési díját vehették át. Szathmáry Zoltán a Parlamentben kapott magas állami kitüntetést.

A legnagyobb elismerés mégis csak az, hogy hálával áldozhat a későbbi nemzedék emlékének, mert nem hal meg az, aki másokra költi dús élte kincseit, akinek honszerelme példamutató.
Mikor 1989-ben elhunyt igazán éreztük az ő valamikori sorait: "Ha a földi életből már el kell mennem, és az élők keresnek majd, mondják szükség lenne rád, hiányzol, akkor elhiszik és érzik, értük is éltem".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése